El Consell de la Infància i l'Adolescència d'Almussafes participa en la Llei d'Infància i Adolescència

Viernes, 16 de febrero de 2018 | e6d.es
• L'edil recalca l'aposta de l'Ajuntament d'Almussafes per les polítiques relacionades amb la protecció d'aquest col•lectiu ciutadà

._000499
El Consell de la Infància i l'Adolescència d'Almussafes va participar ahir dijous 15 de febrer a València en la presentació de l'esborrany de la llei de la infància i l'adolescència, un acte públic que es va dur a terme amb la presència dels representants del sector de la infància, de les diferents administracions d'àmbit autonòmic i d'alguns dels membres dels consells de la infància i l'adolescència de la Comunitat Valenciana, entre els quals es trobaven els d’Almussafes. Els joves almussafenys van assistir a l'esdeveniment al costat de la regidora de la Infància, Teresa Iborra, i diversos tècnics municipals. Iborra recorda que la labor realitzada pel consell des de la seua constitució, el passat 20 de novembre de 2017, va en la línia dels objectius establits en aquesta normativa, els principals punts de la qual van ser explicats durant la seua intervenció per la vicepresidenta del Consell de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra.
Ahir, dijous 15 de febrer, la Generalitat Valenciana va celebrar en el Palau dels Arts de València la presentació oficial de l'esborrany de la Llei de la Infància i l'Adolescència, una normativa que tal com va destacar la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, atorga als xiquets i xiquetes la consideració de ciutadans i ciutadanes “de ple dret” i impulsa la seua participació en la vida pública i la promoció dels seus drets.
L'acte, en el qual van participar mig miler de representants d'entitats representatives del sector de la infància i de les diferents administracions d'àmbit autonòmic, va comptar amb la presència de prop d'un centenar de xiquets i xiquetes dels diferents consells de la infància de la Comunitat Valenciana, entre els quals es trobaven els membres del consell almussafeny, que es va constituir de manera oficial el passat 20 de novembre.
L'Ajuntament de la localitat va voler que els representants d'aquest col•lectiu assistiren a aquest multitudinari acte perquè conegueren de prop els principals punts arreplegats en la llei, en la redacció de la qual s'han tingut en compte les aportacions realitzades pels més xicotets. De fet, tal com va anunciar la consellera, prop de la meitat de les aportacions realitzades durant el procés previ a l'elaboració de la llei ha partit dels seus protagonistes.
Al costat d'ells van estar presents la regidora de la Infància, Teresa Iborra, qui ostenta també el càrrec de presidenta del Ple de la Infància, que és l'encarregat d'escoltar, valorar i aprovar les propostes formulades en el consell, així com diversos tècnics de la corporació municipal. L'Ajuntament, del que va partir la iniciativa d'assistir a l'acte, va sufragar el cost de l'autobús que va traslladar a l'expedició fins a la capital de la província.
“El Consell ja ha començat a treballar i aquesta activitat és una manera més d'implicar a la infància almussafenya perquè se senten involucrats en qüestions que els toquen de prop”, explica l'edil. “Els valors que es reivindiquen en aquesta llei són els mateixos que han marcat la creació d'aquest consell, gràcies al que aquest col•lectiu passa de ser la generació del futur a la del present, sense ells i elles no podem prendre decisions de calat, hem de tenir-los en compte”, argumenta.

Llei de la Infància i l'Adolescència
Segons la vicepresidenta del Consell, “aquesta llei suposa donar-li un nou enfocament transversal a tot allò que té a veure amb el desenvolupament de la infància, atenent a la diversitat de cada xiquet o xiqueta”. L'esborrany presentat inclou les propostes realitzades pel Pacte de la Infància aprovat per unanimitat en Els Corts Valencianes, la qual cosa, per a ella, implica un “canvi de paradigma, que implica deixar de considerar als xiquets i xiquetes com a objectes de protecció per a passar a reconèixer-los com a subjectes de dret”.
El text també elimina el límit d'edat perquè s'escolte l'opinió dels xiquets i xiquetes abans de donar el consentiment informat dels tractaments mèdics i es fixa en l'obligació dels pares, mares o tutors a escoltar i respectar les seues opinions “en referència a la llibertat d'ideologia, consciència o religió”.
Així mateix, es reconeix per primera vegada el dret a la identitat i a l'expressió de gènere en l'esfera pública i garanteix que les administracions els consultaran la seua opinió en aspectes que els afecten com les polítiques d'oci educatiu o el disseny urbà dels municipis, una cosa que Teresa Iborra recorda que “ja s'està duent a terme a Almussafes gràcies a la posada en marxa del nostre Consell”.
Ajuntament d'Almussafes

 

._000344

._000351