| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 28/10/2014

POBLACIONS » L'Alcúdia » Dansa » Música

El bolero munta un bon fandango en l'Alcúdia

Les VIII Jornades de Bolero, com les altres celebrades anteriorment, no són només un simple festival de folklore


._000278

._000279
Les VIII Jornades de Bolero, com les altres celebrades anteriorment, no són només un simple festival de folklore. En elles s’analitza el fenomen del ball escolaritzat, tant arrelat a les nostres terres, motiu principal d’estes jornades que venen celebrant-se de manera bianual des d’ara fa 18 anys. Els components del grup alcudià posen molt d’interés en contactar amb els més reputats estudiosos de les tradicions de balls, música i indumentària tradicionals per a sorprendre’ns amb la varietat d’estils que podem trobar dins i fora de la geografia valenciana. Enguany, el fil conductor de les jornades ha sigut El Fandango, el qual engloba alhora balls escolaritzats i balls populars, i que també es refereix a diversos gèneres ballables i cantables.
Les jornades van començar dimecres, 22 d’octubre, a les 8.30 de la vesprada a la Casa de la Cultura, amb la conferència “Fandangos de cobla partida i Jota de quatre: dos gèneres de ball exclusius del sud valencià”, a càrrec de Joan Antoni Cerdà Mataix, investigador i recopilador de música tradicional i també director del l’Associació d’Estudis Tradicionals “Sagueta Nova” de Biar, qui va parlar de les diferències d’estos dos gèneres de ball, els quals sovint és consideren com a un únic ball i que, a més, són molt poc coneguts. Joan Antoni, fins i tot es va arrancar a tocar la guitarra per a il·lustrar els conceptes que anava explicant i que sovint no són fàcils d’entendre per al gran públic.
El divendres 24, també a les 8.30 de la vesprada i a la Casa de la Cultura, les VII Jornades de Bolero continuaven amb una taula Redona al voltant del tema “Fandangos: Ball popular i ball escolaritzat”, dirigida per Lutxo Palop, membre del grup “El Bolero” Grup de Danses de l’Alcúdia, i amb la participació de Joan Antoni Cerdà Mataix, Antoni Guzmán Madrigal i Àlex Torres Tomàs. Cadascun d’estos músics i estudiosos del nostre folklore són d’una província de la Comunitat, amb la qual cosa estaven representades totes les nostres terres, i el públic assistent va poder tindre informació de primera mà dels diferents tipus de fandango de i la seua utilització com a estils de ball, tant populars com escolaritzats, en les diferents comarques.
A les nostres terres ens podrem trobar multitud de balls i cançons amb el nom de fandango, que molt sovint pertanyen a gèneres totalment diferents. Per això el mot fandango és una constant per a estudiosos i aficionats al nostre folklore.
Tot i que els membres de la taula estaven molt ben documentats, tots coincidiren a dir que este és un tema que s’ha d’estudiar molt més; sembla que a hores d’ara, sense cap recolzament institucional, la investigació depén exclusivament del voluntarisme dels investigadors, quan la música i el ball són una part fonamental de la cultura de qualsevol poble. 
 
QUIN FANDANGO... Un final espectacular per a les VIII Jornades
“Des del Bolero, volem que les VIII Jornades facen una ràpida ullada en tots els gèneres musicals que reben el nom de fandango, o els que reben altres noms però son enquadrables amb l’acepció més estesa del mot. Per això  trobarem fandangos septentrionals units o no a la jota, fandangos de les danses, fandangos alacantins de cobla partida i fandangos de tipus andalús, que són també els més coneguts i  els que tenen més variants i denominacions: per la de l’u, per la de l’onze, per la del dotze i u, granaïna,  rondenya, malaguenya...Serà una ocasió de luxe, ja que comptarem amb la col·laboració de molts dels nostres amics del món del folklore valencià.  Volem que siga un merescut homenatge a d’ells  en representació de tots els que ens han ajudat durant aquestos anys, un homenatge nascut del cor”
Amb estes paraules començava un espectacle que realment va ser de luxe i va deixar el públic bocabadat. D’una banda, per la qualitat i la quantitat de veus participants, un grup de cantants format per Teresa Segarra (Paterna), cantadora de cant d’estil, Josep Aparicio “Apa” (Godella), cantador de cant d’estil, Fermín Pardo, folklorista i cantant del grup “Cantares Viejos” de Requena, Alex Torres, cantador i ballador del grup El Raval (Vila-real), Jorge Cobos, cantador del “So dels barrejats” d’Alacant, Patxi Ferrer, cantadora del grup “Realenc” de Picanya i també cantant del grup “Alimara” de València, Toni “Violí”, cantador del grup “Cardaors” de Bocairent, Antoni Guzmán (Enguera), folklorista i director de la “Colla Brials” d’Aldaia i Carmen Martínez i Ma Carmen Madramany, cantadores del Bolero de l’Alcúdia.
D’altra banda 20 balladors -que es multiplicaren de manera que ne semblaven quaranta – amb canvis constants de vestuari i de coreografies. Des que va començar     fins a la gran fandangà del final, que es va ballar tant dalt com baix de l’escenari, les 25 peces de que constava el muntatge anaren succeint-se sense interrupcions i amb un ritme que, a dir de més d’una de les persones que omplien la sala, “va fer que les quasi dues hores d’espectacle resultaren curtes”. La rondalla, els cantadors i el cos de ball donaren tot el que tenien dins i arribaren a emocionar el públic, que en nombroses ocasions va arrancar a aplaudir en mig d’una actuació, i es va alçar en peu en una gran ovació final.
Quin Fandango es podrà vore íntegre a partir del 3 de novembre a la televisió municipal per internet www.lalcudiatv.es.
Ajuntament de l'Alcúdia
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.