| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 09/06/2014

POBLACIONS » L'Alcúdia » Política

Compromís i el PSPV demanen a l'Alcúdia un referèndum per a decidir la forma d'Estat

Demà dimarts se celebrarà el Ple Extraordinari sol•licitat per Compromís per l'Alcúdia


Demà dimarts a les 20:00 tindrà lloc un Ple Extraordinari que respon a la petició que el dimecres passat Paco Sanz, en nom de Compromís per l'Alcúdia, va dirigir a l'alcalde de la localitat. La urgència del ple ve donat per a que es puga debatre abans de la sessió del Congrés del dimecres 11 on es tractarà la llei d'abdicació.
Finalment es debatrà una moció conjunta que integra la moció de Compromís demanant un referèndum entre monarquia i república i un procés constituent i la del PSPV que justifica i detalla els canvis necessaris en un nova Constitució.
Compromís per l'Alcúdia
 
Moció per a demanar un referèndum per a decidir la forma d’estat per part de la ciutadania
Sr. Alcalde de l’Ajuntament de l’Alcúdia:
En nom dels grup municipals Compromís per l’Alcúdia i Socialista li presente la següent moció  per a la seua consideració, debat i aprovació, si escau, en el pròxim Ple Municipal:
El 15 de desembre 1976 va ser celebrat l'anomenat referèndum sobre la Llei de Reforma Política que, assumint la monarquia heretada de Franco com a forma d'organització política del govern i l'Estat , va establir un sistema bicameral i va obrir la porta a la redacció d'una nova constitució .
Tots els ciutadans que ara estan per baix dels 59 anys no pogueren participar en aquell procés, igual que totes les persones que hui es troben per baix dels 55 anys no va poder participar en el referèndum aprovat la Constitució espanyola de 1978. És a dir, més 69% de la població espanyola actual no va poder votar per la Constitució, no podia decidir sobre la forma d'expressar això establert. 

Volem decidir, tenim el dret de decidir com ens organitzem políticament, i l'abdicació del Cap d'Estat és una oportunitat única perquè els ciutadans i les ciutadanes decideixen. Un plebiscit, entès com la consulta en la que els poders públics sotmeten al vot popular directe per aprovar o rebutjar una proposta concreta sobre el nostre futur, sobre la forma d'Estat que ens governa, és el mecanisme adequat per a donar la paraula a la ciutadania.
Per altra banda l’article 57 de la Constitució espanyola estableix taxativament el caràcter hereditari de la Corona, i així, disposa, en el seu apartat primer, que «La Corona d’Espanya és hereditària en els successors de SM Joan Carles I de Borbó, legítim hereu de la dinastia històrica».
Com veiem, no es diu res quant a la possibilitat d’abdicació en favor d’aquesta o una altra persona ni quant a la possibilitat de transmissió prèvia a la defunció i consagra l’herència com l’únic mecanisme previst per la Carta Magna, l’origen de la qual únicament pot donar-se mortis causa.
La recent notícia feta pública el 2 de juny de 2014 d’abdicació del rei en favor del seu fill, suposa situar-se en un supòsit de fet que no té cap regulació i al qual el Parlament ha de donar resposta immediata.
L’única solució a la falta de regulació és la democràtica: oferir a la ciutadania la possibilitat de manifestar-se mitjançant referèndum sobre la possibilitat que tots els càrrecs públics i representatius de l’Estat espanyol, inclòs el cap de l’estat, siguen designats mitjançant l’elecció de la ciutadania, ja siga de manera directa o a través dels seus representants, tal com estableix l’article 23 de la Constitució espanyola.
L’abdicació del rei i el buit legal existent obri la possibilitat de la construcció d’un estat en el qual la ciutadania puga decidir lliurement la seua representació política i institucional.
Per altra part, cal tindre en compte que la Constitució de 1978, sorgida d’un ampli consens, fa temps que mostra símptomes d’esgotament. Han passat més de 35 anys des de la seua aprovació i en este temps la societat espanyola ha canviat profundament.
La ciutadania demanda canvis. Canvis en profunditat. I la Constitució espanyola ha de ser el marc on es plasmen estes reformes. La Constitució es pot i s’ha de reformar de manera democràtica i, com al 1978, buscant el major i més ampli consens possible, amb un nou pacte intergeneracional.
El debat s’ha de centrar en una reforma constitucional que abaste totes les demandes socials, econòmiques, de garanties jurídiques i drets ciutadans, incloent la forma d'Estat.
L'actual formulació de la Constitució espanyola ja ha complert el seu paper. I cal un nou pacte constitucional global que actualitze el nostre pacte de convivència i incorpore a les generacions més joves, que han nascut en democràcia, al consens constitucional.
La Constitució es pot i s’ha de reformar, de forma democràtica i complint els mecanismes que estableix l'Estat de Dret.
I és per això que l’Ajuntament de L’Alcúdia acorda:
 
1. L’ajuntament de l’Alcúdia insta el Govern de l’estat a impulsar el procés legislatiu pel que fa a la regulació de la situació creada davant l’abdicació del rei en el sentit d’aprofundir en la democratització de l’Estat espanyol i establir el principi d’elecció directa o a través dels seus representants de tots els càrrecs públics i institucionals, inclòs el cap de l’estat, per part de la ciutadania, garantint el principi d’igualtat de tots els ciutadans i ciutadanes tant en el sufragi passiu com en l’actiu.
2. Aquest procés ha de comptar amb la màxima participació ciutadana de tots els àmbits polítics, socials i acadèmics per tal d’iniciar un debat públic sobre la democratització de l’Estat.
3. Aquest procés haurà de concloure mitjançant un referèndum perquè de manera lliure i directa la ciutadania puga decidir sobre els canvis en l’ordenament jurídic que aquesta proposta requereix.
4- L'Ajuntament de l'Alcúdia, per tant, insta al Govern a retirar del Congrés dels Diputats la Llei d'Abdicació aprovada el passat dia 3 de juny.
5- Paral·lelament a aquest procés s'iniciarà un procés constituent que culmine en la redacció d'una nova Constitució, que contemple plenament els drets dels pobles i de les persones.
 
Aquest procés constituent ha de contemplar entre altres els següents acords:
Un nou marc territorial que actualitze el present Estat de les Autonomies, en el camí cap a un Estat Federal, amb la lliure adhesió dels distints pobles i nacionalitats. Amb finançament i competències justes i clarament definides.
Una clàusula social que assegure la protecció constitucional del dret a la sanitat universal, a l’educació pública, a l’habitatge i a la garantia social.
Un aprofundiment dels mecanismes de transparència i regeneració democràtica i dels drets de participació de la ciutadania en la vida pública.
La garantia d’igualtat, real i efectiva, entre homes i dones.
Altres aspectes rellevants com la forma d'Estat o la revisió de la reforma de l’article 135.
 
6- Sol·licitar que aquest procés culmine en un referèndum per tota la ciutadania tal com estableix la mateixa Constitució.
7- Remetre aquest acord al President del Govern de la Nació, el president de la Generalitat Valenciana, als diferents grups polítics amb representació en les Corts Valencianes i en el Congrés dels Diputats i a la Junta de Govern de la FEMP.



L'Alcúdia 9 de juny de 2014
 
Paco Sanz                                                                                                           Josep Millo
Portaveu de Compromís per l'Alcúdia                                         Portaveu del Grup Socialista
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.