| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 27/05/2016

POBLACIONS » Cullera » Social

Cullera rescata amb èxit el cep romà després d'una operació de diverses hores

El pes de la peça arqueològica amb 2000 anys d'antiguitat impedix carregar-la en l'embarcació i obliga a arrossegar-la fins al port fluvial


._000431
Operació d'envergadura la que s'ha dut a terme hui en la badia de Cullera per a rescatar el cep romà amb 2000 anys d'antiguitat que el passat mes d'agost el pesca-sub Jorge Murcia, veí de Benifaió, va trobar enfront de la platja del Brosquil. Després de més de cinc hores de treballs, la peça arqueològica ha pogut ser rescatada i portada fins al port fluvial de la localitat amb èxit.
El procés d'extracció ha mobilitzat a diverses embarcacions i un nodrit grup de bussos experts així com a un equip d'arqueòlegs. Entre els components de l'expedició es trobaven els membres del Centre de Busseig Delfín de Cullera i el seu president José Puig; el Club de Busseig Delfín de la localitat amb el seu president Óscar Pellicer al capdavant; un patruller de la Guàrdia Civil; la directora del Centre d'Arqueologia Subaqüàtica de la Comunitat Valenciana, Asun Fernández i el director del Museu Municipal d'Història i Arqueologia de Cullera, Enrique Gandía.
Les tasques s'han allargat més del previst a causa del pes del cep, estimat en més de 300 quilograms. Açò ha impedit carregar-ho en la Zodiac preparada per a tal efecte, la qual cosa ha obligat al patruller de Grup d'Especialistes en Activitats Subaqüàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS) a arrossegar-lo acuradament fins a port, operació no exempta de complicacions que s'ha perllongat durant prop de tres hores. Afortunadament, les condicions del mar han sigut benèvoles i no han suposat una dificultat afegida.
El cep romà, fondejat a 27 metres de profunditat a 10 milles de la costa, suposa «un valor afegit per a Cullera» per la importància històrica d'esta resta arqueològica, ha ressaltat Gandía. «El seu valor històric és incalculable», ha sentenciat.
Les primeres inspeccions han aportat dades interessants sobre el cep, de dos metres de longitud. Es creu que va poder ser part d'un vaixell romà de l'època imperial de 50 metres d'eslora. «Creiem que va pertànyer a una galera romana de transport molt gran», ha precisat l'arqueòleg municipal de Cullera. El navili podria haver fondejat en el Portum Sucrone, en la Cullera romana, allà pel segle I o II després de Crist, època en la qual esta zona va registrar una important activitat portuària.

Recuperació
Una vegada treta a superfície, ara s'inicia un important procés de recuperació de la peça. Enrique Gandia ha detallat que el primer pas és adaptar la peça a les seues noves condicions. Per a açò, haurà de passar un mínim de tres mesos en una banyera d'aigua salada, ja que en extraure-la del mar s'inicia un procés de degradació que cal minimitzar.
Posteriorment, se li aplicarà un tractament per a restaurar-la i, finalment, s'exposarà en el Museu Municipal d'Història i Arqueologia situat en el Castell de Cullera.
Amb este, el cep del Brosquil serà el quart trobat en la badia de Cullera, la qual cosa segons el parer de Gandía representa «un senyal» sobre el potencial arqueològic que este enclavament marí posseïx.
Per la seua banda, l'edil de Patrimoni de Cullera, Amparo Jover, ha destacat que l'operació ha sigut confinançada pel consistori i ha mostrat el seu «orgull» perquè el municipi amplie el seu ric patrimoni històric amb esta nova aportació.
Ajuntament de Cullera
 
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 1Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.