Cullera obri el període per a cremar la palla de l'arròs

Jueves, 17 de octubre de 2019 | e6d.es
• L'eliminació dels restolls podrà efectuar-se fins a finals d'any i queda prohibida durant els caps de setmana

._000639
L'Ajuntament de Cullera ha emés hui un ban mitjançant el qual es posa en coneixement dels arrossers del municipi que ja pot procedir-se a la crema controlada de la palla de l'arròs.
Ho ha fet després de l'autorització concedida per la Direcció Territorial de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica, Transició Ecològica i Desenvolupament Rural.
La crema podrà efectuar-se en els recintes situats en els següents polígons del terme de Cullera: 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 65, 66, 67, 68, 69, 76, 77 i del polígon 70 únicament les parcel•les 37 i 137.
En el ban s'especifica que les cremes no es podran realitzar en dies festius o caps de setmana i únicament podran dur-se a terme quan les condicions meteorològiques així ho aconsellen.
Per a això, es facilita als productors l'aplicació mòbil Quepar, la qual obligatòriament hauran de disposar i consultar abans de procedir a la crema. En l'app es concretaran els dies i hores en què les condicions meteorològiques són favorables.
Igualment, els productors hauran de respectar el manual de bones pràctiques dictat per la conselleria, s'assenyala en el ban signat per l'Alcaldia.
Les cremes en terrenys a menys de 500 metres de terrenys forestals es realitzaran fins al 31 de desembre, únicament amb nivell de preemergència per risc d'incendis forestals 1 i en horari des de l'orto (eixida del sol) fins dues hores abans de l'ocàs solar.
 
Control
D'altra banda, s'establix un operatiu especial per al control de les cremes amb la participació de la Policia Local, la Policia Autonòmica, guardes del Parc Natural de l'Albufera, agents mediambientals i la Guàrdia Civil.
Des del consistori es posa l'accent que durant les cremes s'haurà d'atendre les instruccions dels agents de l'autoritat o dels mediambientals en les zones pròximes a les vies de comunicació on la falta de visibilitat provocada pel fum procedent de les cremes puga afectar la seguretat viària.
Amb l'autorització per a esta temporada es dóna continuïtat a l'acord aconseguit l'any passat entre les Administracions i els productors per a donar solució a la crema de la palla de l'arròs, una problemàtica que s'ha arrossegat en els últims anys després d'eliminar-se la pràctica habitual del passat de cremar tota la superfície cultivada pels problemes de contaminació que generava.
L'Ajuntament de Cullera sempre s'ha posicionat al costat del sector arrosser, partidari de la crema de la palla de l'arròs com a mal menor mentre no es trobe una alternativa viable que evite que es deixen les restes agrícoles podrir-se en les marjals, fet que acaba generant contaminació i problemes de plagues en les collites.
El nou regidor d'Agricultura, Javier Cerveró, ja va afermar fa uns mesos la posició municipal d'estos últims anys de suport als arrossers.
Ajuntament de Cullera


._000672

._000631