Cullera intensifica la lluita contra la plaga de mosquits

Domingo, 28 de junio de 2015 | e6d.es
• El municipi aplica tractaments en els focus conflictius de les partides de l'Estany, el Brosquil, la Bega i la Ràpita

Davant la plaga de mosquits que durant els mesos d'estiu constituïx un important problema sanitari a més d'una molèstia considerable per als veïns, l'Ajuntament de Cullera intensifica les accions de control d'este insecte mitjançant l'aplicació de diferents tractaments a zones sensibles del terme municipal. Estos treballs s'allarguen des de maig fins a l'agost.
Amb la finalitat de protegir als ciutadans de les picades del mosquit —no confondre amb les rantelles—, l'àrea de Servicis Exteriors, a través de la regidoria d'Agricultura, centra les seues actuacions en els grans focus on s'ha detectat la seua presència de forma destacable, fonamentalment les partides de l'Estany, el Brosquil, la Bega i la Ràpita, tot i que els tractaments s'estenen allà on és necessari.
Els tècnics de l'empresa encarregada de la prestació del servici (Compañía de Tratamientos de Levante S.L.) han identificat en el terme municipal de Cullera les espècies Culex pipiens i del virulent Ochlerotatus sp. En el cas del primer, es localitza principalment en zones d'aigua estancada, associada a vegetació marginal i abocaments; mentre que el segon s'associa a terrenys inundables.
El departament tècnic de la concessionària ha dut a terme una important labor de catalogació dels focus tant actius com a potencials de cria, acció que ve desenrotllant-se des de l'any 2002. En total, s'han localitzat un total de 41 focus catalogats de cria larvària a Cullera, a més d'altres punts amb presència d'adults, especialment en camins i sengles al costat de séquies i tanques i canyars.
Els tractaments aplicats es realitzen a través de mitjans terrestres amb larvicides o bé termonebulització adulticida des del sòl (sense risc que l'insecticida caiga a l'aigua). A causa que els mosquits tenen una metamorfosi completa en el seu cicle vital, hi ha dos centres i fases completament separades en els quals el problema de la plaga pot ser controlat, és a dir, els espais de cria dels immadurs i els espais de descans dels adults.

Fases del tractament
Al maig, el consistori va començar la fase inicial del tractament consistent de forma principal en larvicides, amb almenys una aplicació quinzenal.
Durant juny i juliol, s'està duent a terme la fase intensiva de la campanya contra el mosquit amb aplicacions de larvicides de forma setmanal i la revisió dels focus catalogats, de manera que cadascun d'ells es puga tractar en un màxim de 15 dies, el temps necessari en el qual es pot desenrotllar un cicle complet del mosquit.
Finalment, a l'agost es procedirà a la fase residual del tractament amb prospeccions quinzenals per a avaluar possibles punts o focus que continuen actius.
El consistori està emprant en la lluita contra la presència de l'insecte plaguicides biològics i biorracionals, específics, de baixa toxicitat i amb menor impacte ambiental.
El regidor de Servicis Exteriors i Agricultura, Salva Tortajada, explica que l'ajuntament també ha començat a realitzar accions de neteja en determinats focus del municipi que s'havien convertit en un punt conflictiu per la presència de mosquits i en els quals no s'havia actuat durant dècades.
D'altra banda, a partir del pròxim any Cullera estudiarà la possibilitat que es coordinen accions conjuntes amb els municipis adjacents per a fer més efectiva la lluita contra la plaga. Així mateix, s'iniciaran campanyes de conscienciació per a la població sobre la lluita contra el mosquit i la mosca negra, ja que existixen xicotetes accions que dutes a terme des de la llar poden ajudar a combatre'ls. A més, es contempla la constitució d'una comissió local encarregada d'elaborar un pla de lluita contra la plaga, seguint les recomanacions dels experts.
D'altra banda, el consistori espera que el nou Consell siga sensible i finance almenys part de la lluita, ja que recorda no tots els municipis disposen de suficients recursos econòmics per a fer front de forma efectiva a este problema de salut pública.
Ajuntament de Cullera