Cullera exposa una de les obres mestres de Pinazo

Miércoles, 20 de marzo de 2019 | e6d.es
• El quadre ‘El Rei Jaume I lliura l'espasa al seu fill’ es podrà vore a la Casa de l'Ensenyança fins al 21 d'abril

._000639
Cullera exhibix des de demà una de les obres més destacades de la trajectòria del pintor Ignacio Pinazo. El seu quadre ‘El Rei Jaume I lliura l'espasa al seu fill’ podrà ser contemplat pel públic a la Casa de l'Ensenyament fins al pròxim 21 d'abril. L'entrada és gratuïta.
L'exposició, impulsada per la Diputació de València i que compta amb el suport de l'Ajuntament de Cullera, anirà acompanyada de textos amb dades biogràfiques de l'autor i informació sobre la seua obra.
Així mateix, compta amb una xicoteta mostra de l'extens conjunt d'olis i dibuixos preparatoris amb els elements més destacats de la composició, tots ells testimoniatges de l'evolució des del disseny inicial fins al resultat final.
D'origen humil, Pinazo va arribar a alçar-se com un dels pintors impressionistes més importants de l'art espanyol i comparat per alguns experts amb Goya.
 
El quadre
L'obra que visita Cullera data de l'any 1881. Es tracta d'un oli sobre tela de 304 per 418 centímetres que ha sigut exposat durant anys en el Museu del Prado.
Narra els últims instants de vida del Rei Jaume I, just en el moment de la seua abdicació en el seu fill Pere. Pinazo atorga molta importància a estes dues figures, pare i fill, tots dos units per un acte de gran significat i amb l'espasa com a símbol de les conquestes realitzades.
Els experts la qualifiquen d'una mostra de traços vibrants i fets amb absoluta llibertat compositiva, elements característics de la pinzellada de Pinazo.
 
Més sobre Pinazo
Va néixer a València en 1849. Va començar la seua formació artística en 1864 en l'Escola de Belles Arts de Sant Carles, compaginant els seus estudis amb treballs com a pintor de ceràmica.
Al llarg de la seua carrera va ser guardonat en múltiples ocasions pel seu treball i va exercir de professor d'art en la Sant Carles i a l'Escola d'Arts i Oficis de Madrid.
Entre les seues obres més destacades es troben ‘Les filles del Cid’ (1879) i el retrat ‘El senyor José María Mellado’ (1897). Va morir a Godella en 1916 als 67 anys.
Ajuntament de Cullera