Cullera acull l’exposició 'Faixa roja, faixa blava. La pilota valenciana'

Martes, 28 de enero de 2020 | e6d.es
• Fins al 23 de febrer els visitants podran conéixer les peculiaritats, elements històrics i l’evolució d’este esport valencià

._000706
La Casa de l’Ensenyança de Cullera acull des de hui, 28 de gener, fins al 23 de febrer l’exposició «Faixa roja, faixa blava. La pilota valenciana». Una mostra dedicada a l’esport autòcton valencià i que pretén difondre la seua evolució i elements més característics.
L’exposició està coproduïda pel Museu Valencià d’Etnologia i el Museu de la Pilota de Genovés. Comissariada per David Sarasol, compta amb una sèrie de plafons dedicats a totes les modalitats de la pilota valenciana.
Els visitants podran veure com es fabriquen els elements bàsics del joc (pilotes de vaqueta, didals, guants, proteccions, etc.), els distints colps, entrades de partides històriques, panells, diorames de cartells, infogràfics d’explicació del joc, i d’altres. A més, l’exposició comptarà amb el material del taller del mestre piloter Baixauli de Catarroja i tot allò que utilitzaven per a la fabricació de la pilota de vaqueta i que la seua família ha donat al Museu de la Pilota.
La mostra també permetrà conéixer l’evolució que ha patit este esport en la vestimenta amb quatre maniquins amb equipatges de personatges destacats. Així mateix, els panells mostraran diverses fotografies i cartells històrics, tots ells originals.
Per altra banda, es mostraran tres maquetes de distintes canxes utilitzades per a practicar qualsevol de les modalitats: el trinquet municipal de Genovés, el carrer la Font de Genovés i el frontó municipal del Puig. També, hi haurà una escenografia de sis metres de llargària amb dues cares: per una part es podrà veure tota l’escala del trinquet municipal de la Llosa de Ranes un dia de partida, i per l’altra una galeria de figures de les distintes modalitats de pilota valenciana. Al cap i a la fi, un gran nombre de recursos que aproparan als visitants les peculiaritats i la història de la pilota valenciana.
Ajuntament de Cullera


 

._000681

,_000698

._000696