| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 04/03/2013

POBLACIONS » Antella » Política » Servicis públics

Compromís, Gent d’Antella i Més Algemesí reclamen una solució urgent per al subministrament d’aigua a la Ribera

Han exigit transparència en el projecte de la potabilitzadora de Tous i han responsabilitzat a la Generalitat del problema de la contaminació de les nostres aigües


Compromís per la Ribera, Gent d’Antella i Més Algemesí han convocat aquest matí una roda de premsa per abordar la situació de les aigües destinades al consum humà davant la falta d’informació de l’administració.
Els col•lectius han exigit transparència en el projecte de la potabilitzadora de Tous i han responsabilitzat directament a la Generalitat del problema de la contaminació de les nostres aigües, ja que és un problema que s’arrossega des de fa anys. A més de solucions a curt termini, les tres formacions exigeixen una concessió d’aigua del Xúquer per a la comarca de la Ribera com tenen ja ciutats com València i Sagunt, tot i no ser de la conca del Xúquer.
La recent contaminació de l'aigua potable a Alzira per herbicides ha posat de manifest, una vegada més, la indefensió dels ciutadans de la Ribera davant la falta de salubritat en el subministrament d’aigua per a consum humà. Diego Gómez, portaveu del grup municipal Compromís per Alzira ha advertit que demanaran “un seguiment exhaustiu, periòdic i urgent de les analítiques de l’aigua per veure la millora dels índex de pesticides, herbicides i nitrats” alhora que ha assenyalat que estan estudiant les possibles negligències produïdes en aquest episodi per falta de previsió de les autoritats locals, de la concessionària d’Aigües de València i de la Generalitat. Per altra banda, “exigirem l’execució immediata dels projectes que provisionalment i definitivament solucionen el problema de l’aigua i que passen sense dubtes per la posada en marxa de la potabilitzadora i l’ús d’aigües de superfície del nostre Xúquer”, ha afegit el portaveu.
Rosa Nicolau, regidora de Compromís a Carcaixent, ha recordat que la problemàtica de contaminació de l’aigua a Alzira no és recent. “Carcaixent ja va patir fa 15 anys – l’any 1998– un problema de contaminació de l’aigua per pesticida. Aleshores, com ara, les autoritats van haver d’improvisar solucions que amb el temps es demostrà que no eren efectives”, ha comentat la regidora. Les depuradores mòbils que s’han utilitzat a Carcaixent i que ara estan a Alzira, les noves extraccions d’aigua i la col•locació de filtres de carboni no han servit per garantir el subministrament d’aigua de qualitat. La regidora ha recordat que quan  es promou el projecte de La Garrofera per continuar extraient aigua dels pous, ja existia una declaració d’Impacte Ambiental  de la Conselleria d'Obres Públiques on s'advertia clarament de les afeccions ambientals de l'extracció d'aigua de l'aqüífer. En 2009, després de 10 anys de projectes i de costoses obres es fa evident que l’aqüífer  no era una garantia segura d’abastiment i que la solució estava molt més a prop: en l’aigua de bona qualitat del Xúquer, en Tous. És en eixe moment quan el Consell, davant la falta de concessió d'aigua de l'aqüífer canvia el projecte dels pous de la Garrofera per el de Potabilitzadora de l'aigua de superfície del Xúquer des de Tous. Però és evident que aquest últim no ha sigut una prioritat de la Generalitat i ens trobem ara igual que fa 15 anys.
Josep Bermúdez, portaveu de Més Algemesí, ha insistit que “a La Ribera juguem una loteria macabra que pot afectar a qualsevol dels nostres pobles i que l’ocorregut no és una catàstrofe natural o un accident imprevisible, és fruit del desinterès dels nostres governants”.  El projecte de la depuració de les aigües del Xúquer  continua sense tenir una data concreta de posada en marxa. Segons informacions recents, la potabilitzadora entrarà en funcionament abans de final d'any però encara no s’ha concretat a quins pobles arribarà l’aigua i a quins no.  Bermúdez ha afegit que fent una ullada als pressupostos de la Generalitat dels últims 10 anys es posa de manifest que durant anys s’han destinats pocs diners al projecte, i que ni tan sols es gastaven en la seua totalitat. “La potabilitzadora ha de ser una prioritat política. No s’hi valen excuses tècniques ni econòmiques. En 15 anys no han estat capaços d’invertir 55 milions per proporcionar-nos aigua, però en menys temps foren capaços de gastar 1.300 milions per construir la Ciutat de les Ciències i les Arts. A la Ribera no som ciutadans de segona”, ha denunciat el portaveu.
Gustau Montagudo, Alcalde d’Antella, també present a la roda de premsa, ha comentat que cal plantejar solucions a llarg termini per a la nostra comarca. Ha dit que “és una obligació de tot governant ser solidari però això no lleva que defensem una aigua de qualitat per a La Ribera”. Cal tenir en compte que sembla molt poc raonable que la ciutat de València i àrea metropolitana així com nombrosos pobles d’Albacete tinguen concessió d’aigua del Xúquer, mentre que la pròpia comarca de la Ribera, per on discorre el riu no tinga concesió per abastiment de la població i la gent estiga consumint aigua amb nitrats i altres substàncies nocives. També ha denunciat la desinformació en la qual es manté als alcaldes de la comarca, o almenys, als que no són del mateix signe polític que la Generalitat.
Joan Baldoví, diputat de Compromís al Congrés dels Diputats, ha començat la seua intervenció recordant  que com a suecà, com a riberenc i com a diputat aquesta és una qüestió màxima prioritat i que traslladarà a Madrid. El diputat ha indicat que “lluitarà per una concessió per a la Ribera  quan es tracte el Pla de Conca del Xúquer a Madrid”. Baldoví ha recordat que la UE ha amonestat a l’Estat Espanyol pel retard en la redacció d’alguns Plans de Conca entre els que està el del Xúquer, una mostra més de la deixadesa de les administracions governades pel PP. “Som Ribera de Xúquer i per tant volem abastir-nos i tenim el dret històric d’abastir-nos de l’aigua del nostre riu i no d’uns aqüífers contaminats que necessiten, d’altra banda, d’un pla urgent de recuperació”, ha indicat el diputat.
Més Algemesí, Gent d’Antella i Compromís per la Ribera han manifestat també la seua preocupació per la salut de les nostres aigües subterrànies i del nostre riu. D’una banda, és necessari un programa per detenir el deteriorament i recuperar la qualitat dels aqüífers eliminant –si és possible- les substàncies tòxiques ja que són reserves estratègiques en cas de sequera, i d’altra cal fer una aposta i decidida per mantenir viu el Xúquer garantint un cabdal ecològic al nostre riu i amb actuacions concretes que permeten un estat saludable de les aigües
Compromís Ribera Alta
Més Algemesí
Gent d’Antella
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.