‘Camí de denúncia’ | Un projecte de la poeta afganesa Nadià Anjoman a Algemesí

Miércoles, 23 de noviembre de 2016 | e6d.es
• Demà, dijous 24, es presenta aquest projecte a Algemesí, al Museu de la Festa, de la mà de la Regidoria d’Igualtat

._000448
L’artista Pepa Espasa va iniciar fa anys una investigació plàstica sobre el maltractament contra les dones, que es va capgirar a partir del moment en què va conèixer la terrible història de Nadià Anjoman, una poeta afganesa que va morir el novembre de 2005 a conseqüència dels colps rebuts pel marit pel delicte d’haver publicat un llibre de poemes. A partir de la traducció d’un poema emblemàtic d’Anjoman, i en col•laboració amb els poetes Josep Vicent Cabrera i Maria Josep Escrivà, es va ampliar el corpus poètic de la malaguanyada Anjoman, i Edicions 96 en va publicar un quadern amb el títol Jo, que no he valgut els budells d'un gos. La pianista Marta Espinós hi va afegir una composició pròpia, d’ecos hispanoàrabs, que acompanya com a música de fons la recitació dels poemes. Demà, dijous 24, es presenta aquest projecte a Algemesí, al Museu de la Festa, de la mà de la Regidoria d’Igualtat.
A les 20 hores s’hi farà la presentació d’una instal•lació de Pepa Espasa, titulada “A ella”, que està dedicada a totes les dones maltractades. I també un recital, a càrrec de Josep Vicent Cabrera i de Maria Josep Escrivà, a partir dels poemes de Nadià Anjoman.
Conscients de la duresa del vers d’Anjoman, cal reconèixer que, en aquest cas, la realitat de les circumstàncies de vida, i de mort, d’aquesta dona afganesa, ha superat qualsevol ficció. Si amb aquests poemes fórem capaços de provocar alguna tremolor o, millor encara, d’unir-nos en la unanimitat del rebuig contra la violència que pretén privar les dones de llibertat, la satisfacció final hauria compensat tot aquest treball. Considerem que és molt important la visibilitat d’aquest problema i la sensibilització artística pot ser un camí actiu d’educació, de mobilització i de denúncia.
EDICIONS 96