Benimodo restaurarà un panell ceràmic de Sant Vicent Ferrer trobat després de romandre ocult més de 80 anys

Viernes, 23 de agosto de 2019 | e6d.es
• Realitzat a meitat del segle XIX, ha sigut donat a l'Ajuntament pel propietari de la vivenda on va aparéixer

._000256

._000368
Un panell ceràmic de meitat del segle XIX que representa a Sant Vicent Ferrer, i que va ser trobat el mes de juliol passat en la localitat valenciana de Benimodo després d'una falsa paret durant unes obres en una façana d'un habitatge particular, ha sigut donat pel propietari de l'immoble a l'Ajuntament que el retirarà per a la seua restauració.
Es tracta d'una troballa “que ha sorprés a tot el poble perquè, encara que a Benimodo existeixen altres panells ceràmics devocionals en diverses façanes, ni Enrique Hereu, propietari de l'habitatge on ha aparegut aquest ni els seus familiars o les persones majors de Benimodo sabien de la seua existència i, curiosament, ha sigut trobat l'any Jubilar Vicentino”, ha explicat l'alcalde Paco Teruel.
Així mateix, l'Ajuntament ha notificat la troballa a la Generalitat Valenciana “els tècnics de la qual de Patrimoni es desplaçaran a Benimodo per a la seua catalogació”. A continuació, el catedràtic de la Universitat de València Vicent Guerola “es farà càrrec de la retirada dels taulells de façana per a la seua restauració”, ha explicat l'alcalde.

Obra del mateix autor d'altres panells exposats a Benimodo
Segons les primeres investigacions, “tal com ha confirmat Josep Lluís Cebrián, llicenciat en Geografia i Història i expert en taulers ceràmics, aquest panell representa a Sant Vicent Ferrer en l'anomenat miracle de Barcelona, i va ser realitzat segurament entorn de 1840 o 1850 per un artista conegut com ´el Pintor de la Conquesta`”, ha detallat el propi alcalde.
Igualment, el ´Pintor de la Conquesta` és també l'autor d'altres dos panells ceràmics, dedicats a sant Antoni Abat i a Santa Bàrbara, del total de huit que, fins hui, conformaven la col·lecció de retaules devocionals dels segles XVIII i XIX de Benimodo catalogats per la Generalitat Valenciana.
Precisament va ser el propi Ajuntament el que va instar als amos de l'habitatge a realitzar obres de restauració en la façana “que estava en males condicions” de manera que estiguera reparada de cara a la processó que se celebrarà demà, divendres.
Durant les obres, el passat 23 de juliol els obrers van trobar “una espècie nínxol, que sonava buit”, i després d'informar l'alcalde i als tècnics municipals, “el van retirar amb cura i va aparéixer el panell ceràmic”.
Segurament “va ser tapiat durant la Guerra Civil per a evitar la seua destrucció i després de la seua aparició es troba en bon estat de conservació encara que té algunes peces trencades i pèrdua de pintura, motiu pel qual es procedirà a la seua restauració, que serà escomesa una vegada finalitzen les festes patronals”.
AVAN



._000637

._000647