Benifaió acull el "2n Aplec Decreixentista" per aplicar nous models de gestió sostenibles

Viernes, 21 de octubre de 2016 | e6d.es
• Entrevista a Xavier Bausa, membre de L'Espurna, l'associació organitzadora de l'aplec


La 2a edició de l'Aplec Decreixentista que tindrà lloc a la Granja Ecològica la Peira de Benifaió els dies 21, 22 i 23 d’octubre pretén impulsar la difusió dels principis d’aquest moviment ecològic, polític i social que defensa una aposta per models de gestió econòmics més sostenibles i amb un menor impacte al medi ambient. En aquesta segona edició els participants podran gaudir d’una visió del decreixement més pràctica. Amb eixe objectiu, s’ha elaborat una programació dinàmica i participativa. L’objectiu d’aquestes jornades és constituir-se en punt de trobada entre els diversos col·lectius del País Valencià que estan duent a terme accions relacionades amb els principis defensats pel Moviment Decreixentista. En aquest sentit, l’aplec pretén promoure l'intercanvi d'idees i la creació de vincles entre entitats i associacions.
Les jornades començaran divendres 21 a la Biblioteca Pública de Benifaió amb la conferència: l'Economia social i solidària al segle XXI: del cooperativisme i associacionisme a les B-Corp, a càrrec de la Doctora en Economia Social i Cooperativa, Vanessa Campos i Climent.
Dissabte 22 a la Granja ecològica la Peira es podrà assistir a un taller de Transició cap a la sostenibilitat, on els participants coneixeran diverses eines que poden facilitar l'acció individual i col·lectiva front als nous reptes de la societat. També es podrà assistir a una xarrada sobre el Pic del Petroli i el Canvi Climàtic, a càrrec de Vicent Ortega, qui és Físic i Enginyer Electrònic..
El diumenge 23 la jornada començarà amb una classe de Chi-Kung a càrrec de Samuel Úbeda. Després, els participants aprendran a obtenir el màxim profit als horts en balcons i terrasses gràcies a l'experiència de Felipe Pastor amb el taller Fukuoka diu: vols ser feliç? Tin un hort. La jornada es completarà amb un taller de construcció d'un forn solar.

Què és el Decreixement?
El decreixement és un corrent de pensament polític, econòmic i social favorable a la disminució regular controlada de la producció econòmica amb l’objectiu d’establir una nova relació d’equilibri entre l’ésser humà i la naturalesa, però també entre els propis éssers humans. Rebutja l’objectiu de creixement econòmic en si del neoliberalisme i el productivisme.
La recerca s’inscriu doncs en un moviment més ampli de reflexió sobre la bioeconomia i el postdesenvolupament, que implicaria un canvi radical de sistema. La conservació del medi ambient, no és possible sense reduir la producció econòmica que seria la responsable de la reducció dels recursos naturals i la destrucció del mitjà que genera, que actualment estaria per sobre de la capacitat de regeneració natural del planeta. A més, també qüestiona la capacitat del model de vida modern per a produir benestar. Per aquestes causes s’oposen al desenvolupament sostenible. El repte estaria a viure millor amb menys.
Els partidaris del decreixement proposen una disminució del consum i la producció controlada i racional, permetent respectar el clima, els ecosistemes i els propis éssers humans. Aquesta transició es realitzaria mitjançant l’aplicació de principis més adequats a una situació de recursos limitats: escala reduïda, relocalització, eficiència, cooperació, autoproducció (i intercanvi), durabilitat i sobrietat. En definitiva, i prenent així mateix com a base la simplicitat voluntària, cerquen reconsiderar els conceptes de poder adquisitiu i nivell de vida. De no actuar raonadament, opinen generalment que s’arribaria a una situació de decreixement forçat a causa d’aqueixa falta de recursos.
Els defensors del decreixement argumenten que no s’ha de pensar en el concepte com una cosa negativa, sinó molt al contrari: «quan un riu es desborda, tots desitgem que decresca perquè les aigües tornen al seu llit».
Més informació: [email protected] 
https://apdecbenifaio.wordpress.com/ 
Associació L'Espurna