Begoña Pineda, biòloga de Cullera, obté una ajuda de 120.000 euros per a investigar en oncologia

Jueves, 19 de julio de 2018 | e6d.es
• Ha crescut com a investigadora en Incliva en el Grup de Biologia del Càncer de Mama que coordina l’oncòloga Ana Lluch

._000565

._000564
La biòloga Begoña Pineda, investigadora de l'Institut de Recerca Sanitària de l'Hospital Clínic de València, és una de les beneficiàries del prestigiós programa d'ajudes de la Fundació Mútua Madrilenya, que ha recolzat amb 120.000 euros el seu projecte de recerca 'Anàlisi del paper de la via p53-Aurora kinasa com a potencials biomarcadors predictius i dianes terapèutiques en càncer de mama triple negatiu'.
Tal com ha comentat Pineda, "l'anomenat càncer de mama triple negatiu és un subtipo de càncer de mama molt agressiu, que se sol donar en pacients joves i que a més compta amb menys opcions terapèutiques, d'ací la importància a trobar una diana terapèutica eficaç".
"Estudis previs desenvolupats pel nostre grup de recerca ja han demostrat que en la majoria dels tumors triple negatiu existeix una mutació de la proteïna p53, un guardià del genoma que ho protegeix dels possibles errors de l'ADN que provoquen el càncer i a més, un altre enzim, Aurora *kinasa, també està augmentada en aquest tipus de tumors", ha explicat.
"La presència i combinació de les dues molècules augmenta la divisió cel•lular i amb açò afavoreix l'aparició del càncer. El nostre estudi té per objectiu estudiar la mútua influència d'ambdues molècules en el càncer triple negatiu a més d'avaluar si una estratègia de combinació de fàrmacs ja existents podria modular o inhibir algunes de les dues molècules" ha informat la investigadora.

Sobre la investigadora Begoña Pineda
Begoña Pineda va nàixer a Cullera en 1978 i es va llicenciar en Ciències Biològiques en 2001. Es va doctorar en 2013 sent premi extraordinari. Becada amb un contracte Juan de la Cierva de 2012 a 2014, en 2014 va realitzar una estada en el MD Anderson Cancer Center d'Houston (Texas, EUA).
Ha crescut com a investigadora en Incliva en el Grup de Recerca de Biologia del Càncer de Mama que coordina l’oncóloga Ana Lluch, en el Laboratori que dirigeix Pilar Eroles. Les seues recerques s'han centrat a aprofundir en el coneixement dels subtipos del càncer de mama *HER2+ mitjançant estudis d'expressió i modificacions post-trascripcionals però sobretot, en el camp de l'epigenètica del càncer de mama triple negatiu per a desxifrar els possibles mecanismes de resistència als tractaments i millorar el diagnòstic.
G.V.

 

._000562

._000246