Antella acull este dissabte la VI Maerà pel riu Xúquer

Sábado, 22 de julio de 2017 | e6d.es
• Amb l’objectiu de rememorar i difondre una activitat mil•lenària que opta a ser declarada patrimoni de la humanitat

._000495
._000472
La sisena edició de la Maerà Antella (baixada fluvial de troncs) tindrà lloc aquest dissabte, dia 22 de juliol, en aigües del riu Xúquer al seu pas per aquest municipi de la comarca de la Ribera Alta. L'esdeveniment està organitzat per la Associació Cultural Maeros del Xúquer (ACMX), i compta amb la col•laboració de l'Ajuntament d'Antella i de la Sèquia Real del Xúquer.
Durant la VI Maera Antella 2017, està previst que prop d'una desena de ganxers integrants de l'entitat organitzadora (que des de 2016 forma part de International Timber Raftsmen Association), conduïsquen entre 3 i 5 tones de troncs, amb l'ajuda de llargues vares de fusta proveïdes del característic ganxo, pel llit del riu fins a l’Assut d’Antella, on seran extrets amb l'ajuda de la força animal.
L'objectiu d'aquest esdeveniment, que des de 2012 se celebra de forma interrompuda en la localitat antellense, és rememorar i difondre l'ofici dels ganxers i la tradició mil•lenària del transport fluvial de fusta, una activitat que durant més de 800 anys s'ha dut a terme en els principals rius valencians i que està pendent de ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO des que en en 2012 es presentara en Pobla de Segur (Lleida) la sol•licitud de la candidatura amb aquest objectiu.
L’ACMX ha iniciat aquesta mateixa setmana els preparatius per a la construcció de dues basses que els serviran d'ajuda als ganxers en la conducció, al llarg del matí del pròxim dissabte, d'uns 60 troncs, d'entre 5 a 8 metres de longitud, per un recorregut fluvial d'uns 2 quilòmetres de longitud pel sistema de flotació de peces soltes, que durant més de 800 anys ha sigut el característic de l'activitat en les conques dels rius valencians.
La International Timber Raftsmen Association -o associació internacional de ganxers, nabateros, almadiers i raiers- està integrada per 42 associacions de més d'11 països d'Europa. La Comunitat Valenciana ha sigut un referent des del segle XVII en el transport fluvial de fusta des de la part alta de les conques del Xúquer, Cabriol i Túria fins als seus centres de consum -situats a València, Cullera, Xàtiva i Alzira, principalment-, tant pel volum de troncs transportat –fins a més de 100.000 peces-, com per la creació del sistema internacional del marc valencià per a mesurar el volum dels troncs. El transport fluvial de fusta pel Xúquer i el seu afluent el Cabriol es realitzava en viatges de fins a 9 mesos de duració per part de quadrilles perfectament organitzades i formades per fins a més d'un centenar de ganxers.
L'acte amb el qual es rememora i recrea aquesta activitat mil•lenària s'iniciarà a les 7:30 del matí i s'espera que la fusta guiada pels ganxers arribe al paratge del Assut d'Antella –presa en la qual naix la sèquia Real del Xúquer i ordenada construir per Jaume I amb la indicació expressa de deixar una comporta o ‘portell’ que permetera el pas dels troncs procedents de la regió muntanyenca de Conca fins la mar-, entre les 13:30 i les 14 hores, aproximadament, on seran extrets amb l'ajuda de mules i cavalls.
La sisena edició de la Maerà d'Antella marca el tret d'eixida de les festes patronals del municipi turístic, que tindran la seua continuïtat el dissabte 29 de juliol amb la celebració del Triatló Antella 2017. Els actes centrals dels festejos tindran lloc en la primera setmana d'agost, mentre que de l'11 al 13 d'agost es desenvoluparan les festes de moros i cristians locals.
Maeros del Xúquer