Josep Arminyana i Canut va tornar anit a Carcaixent

Sábado, 10 de mayo de 2014 | e6d.es
• Emotiva cloenda de les XII Jornades Literàries amb l’homenatge a l’autor, de la mà d’Àgora Grup de Teatre


L'Ajuntament de Carcaixent ha homenatjat a l'escriptor Josep Arminyana i Canut en la 12 edició de les Jornades Literàries que s’han celebrat del 6 al 9 de maig i en les quals s’ha fet entrega dels premis literaris Ciutat de Carcaixent. Uns premis que porten el nom d'este autor i que complixen 19 anys. Una edició que ha sigut especial, ja que la família de Josep Arminyana i Canut, per part de la seua filla Mª Carmen Arminyana Corts, ha decidit donar les seues obres originals perquè siguen conservades a la Biblioteca Municipal. Cal destacar, per exemple, el recital poètic i la lectura dramatitzada de l'obra La cleptòmana (1954 Arminyana i Canut) a càrrec del Grup de Teatre Àgora, dirigit per Vicent Giner, que va tindre lloc anit al Teatre Don Enrique.


JOSEP ARMINYANA I CANUT (1908-1980)
Autor prolífic, que va conrear especialment el teatre i la poesia, i que té la major part de la seua obra escrita en valencià. Obtingué en 1954 el títol de professor de llengua valenciana en els cursos organitzats per Lo Rat Penat. Va participar sovint als Jocs Florals de València i d’altres ciutats, en què va guanyar importants guardons, com ara la Rosa d’Or als Jocs de Vilareal en 1954, l’Englantina d’Or als de Castelló de la Ribera, Xàtiva i l’Alcúdia, i accèssit als de València el 1968, la Flor Natural als d’ Algemesí en 1971, premis a Nules, etc.
En teatre arribà a estrenar vuit peces en diferents teatres, algunes d’aquestes premiades als Jocs Florals de València, com ara L’ombra d’un passat (1949), Voreta el Xúquer (1956), Entre les creus i la ombria (1958), i fou col·laborador permanent als llibrets de
falles, tant de Carcaixent com de Sueca, Alzira i València, on obtingué mencions senyalades, com són la Segona Placa cisellada de Lo Rat Penat en 1954 i el títol de Bunyol d’Or.
La poesia d’Arminyana i Canut es caracteritza essencialment per un gran amor a la seua terra i tots els valors tradicionals de la família. L’Ajuntament de Carcaixent va publicar una antologia poètica l’any 1982 i Àgora Grup de Teatre li va retre un homenatge el 1998, on el definia com a «poeta de la llum, de la innocència, de les nostres pàgines glorioses, de les arrels més íntimes i del valencianisme popular».
La seua producció literària es va publicar essencialment als llibrets fallers i a les següents publicacions periòdiques: El tio Cuc (Alacant), Renovación i Estilo (Carcaixent), així com a les revistes i diaris de la ciutat de València: La sombra, La rialla, Concurso fallero, Pensat i fet, Valencia Cultural, Las Provincias, Almanaque de Las Provincias i Pentagrama.
Encara que la seua obra és ben abundant, només s’han publicat les obres de teatre Voreta el Xúquer i Escaparate Fallero, a més de l’antologia poètica, però romanen inèdites nombroses obres de teatre en valencià i en castellà i una interessant biografia del Pare Eugeni de Carcaixent.