Amb la 'cremà' es tanquen les falles d’enguany en Alberic i comencen les de l’any 2018

Lunes, 20 de marzo de 2017 | e6d.es
• La mascletà va contar amb un terratrèmol final apoteòsic, a càrrec de la Pirotècnia Aitana

._000447
Últim dia de falles carregat d’actes fallers, que culminaria a la nit, cremant les 7 falles plantades en Alberic.
A les set i mitja del matí va començar la despertà pels carrers del poble on els fallers i falleres acompanyats per les bandes de música despertaren als veïns i veïnes anunciant-los que era el dia de Sant Josep i la cremada dels esplèndids monuments fallers, on totes les comissions han millorat per a bo els seus monuments fallers.
Vesprada-nit de llàgrimes i al mateix temps d’alegria i noves idees per a millorar i fer més gran les falles d’Alberic que a poc a poc i sense pauses, van tenint ressò per fora.
A les dotze del matí Missa Solemne en l’Església de Sant Llorenç en Honor a Sant Josep, posteriorment cercavila fallera pels carrers del poble.
A les 14,30 h., una magnífica mascletà amb 110 kg de pólvora, disparada per la Pirotècnia Aitana de Bèlgida en l’Avinguda Ribera Alta a l’altura de la Rotonda de la Mona repleta de totes les comissions falleres, de públic en la mateixa rotonda i en tots els balcons que donaven a la zona de foc.
Mascletà tradicional valenciana que va anar de menys a més amb una bona cadència de foc i en el tram final un terratrèmol que serà difícil de superar per la potència dels coets a terra i que va fer tremolar a tots els assistents a peu de carrer.
Com és tradicional en aquest dia en Alberic, les Falleres Majors i Infantils de totes les Comissions Falleres foren les encarregades de pressionar el botó dels avisos i d’encendre la metxa que donaria pas a una bellesa de cadència de foc terrestre i aeri, rematada amb una simfonia final de força i colorit que no va deixar a ningú indiferent i li donaren una gran ovació als que havien fet possible aquesta obra d’art pirotècnica valenciana.
Joan Molla, gerent de la Pirotècnia Aitana, és mostrava emocionat i satisfet de com havia anat la mascletà i feia partícip a la resta del seu equip.
Joan Molla abans de començar la mascletà comentava per al Sis Doble, que la pirotècnia en la Comunitat Valenciana començava a millorar i que era millor mantenir aquesta tendència i no restringir, perquè això significaria perduda de treballadors.
Joan ¿es respecta l’ús dels productes pirotècnics per pares, joves i xiquets?
Podria dir quasi que no en general, encara que hi ha unes normes d’instruccions per a l'ús de material pirotècnic, el lleig poca gent.
¿Mascletà tradicional a mà o electrònica?
En cara que es fa servir l'electrònica, no deixa de ser tradicional, perquè tinc encara persones que porten en la sang la bengala i el deixe que el face servir un poc.
Respecte a la millora tècnica en la preparació dels productes a utilitzar en comenta Joan, que actualment els productes que manipulen no són tan perillosos com abans i també ha sigut perquè la qualitat dels mateixos són molt millors, nosaltres en la plaça de l’Ajuntament de València, els productes que estàvem utilitzant anteriorment, igual que ací hui, podria que tinguera un 20 per cent menys d’explosió amb la mateixa càrrega-quantitat.
La Policia Local amb Protecció Civil, s’encarregaren de la seguretat al voltant de la zona de la mascletà.
La Creu Roja de l’Alcúdia-Alberic va estar amb 1 ambulància, 1 Transport Adaptat (tango), 2 tècnics especialitzats i 3 socorristes.
Antonio Carratalà, alcalde d’Alberic amb els regidors del seu equip de govern va estar present i va felicitar al pirotècnic per la magnífica mascletà viscuda.
Eduardo Sala (text i fotos)
 

._000436