Almussafes incorpora a més de 300 gossos al seu banc d'ADN caní en un mes

Martes, 21 de noviembre de 2017 | e6d.es
• La Regidoria de Medi ambient del municipi finançarà l'anàlisi del genotip d'aquestes mascotes, que és obligatori, fins al pròxim 10 de febrer

._000521
Més de 300 veïns i veïnes ja han completat el procés per a registrar als seus gossos en el banc d'ADN caní impulsat per l'Ajuntament de Almussafes i ja disposen de la placa corresponent. El consistori municipal sufraga les analítiques que permeten l'obtenció del genotip dels cans fins al pròxim 10 de febrer. Després d'aquesta data serà cada propietari el que haja d'abonar el cost d'aquesta prova. També a partir d'aquesta data la Policia Local començarà a sancionar a aquells que no passegen als seus gossos amb la xapa que certifica la seua inclusió en el citat cens caní i als quals no arrepleguen les deposicions realitzades en la via pública.
El procés per a la creació d'un banc d'ADN caní prossegueix amb èxit a Almussafes. Des que el passat 10 d'octubre començara el període per a obtenir les mostres que permeten determinar el genotip dels animals, més de 300 gossos s'han sotmés a aquestes senzilles extraccions de sang. Tal com va anunciar l'Ajuntament de la localitat, la Regidoria de Medi ambient sufragarà totes les proves que es realitzen fins al pròxim 10 de febrer amb l'objectiu de facilitar a la ciutadania el compliment de la nova ordenança municipal.
“Anem per bon camí, però encara queden molts animals per sotmetre's a aquesta prova, doncs tenim registrats al voltant de 1.500 gossos en la població”, destaca la regidora de Medi ambient de l'Ajuntament d'Almussafes. A partir del dia 11 de febrer de 2018, seran els propietaris els que s'hagen de fer càrrec dels costos d'aquesta analítica i serà a partir d'aqueixa data quan es comence a sancionar les infraccions. Concretament, la nova ordenança arreplega sancions de 200 euros per no censar als gossos i fins a la mateixa quantitat per no arreplegar les deposicions fecals que aquests realitzen.
Amb el canvi de normativa, el consistori busca fer compatible la tinença d'animals amb el manteniment de la neteja de les vies públiques, un objectiu per al qual es treballa a través de la campanya “El poble és de tots”. Aquest projecte engloba altres iniciatives entre les quals s'inclou l'habilitació i manteniment de zones per a l'esplai de mascotes i la distribució de fullets informatius en els quals es posa en coneixement dels veïns i veïnes els punts més destacats de l'ordenança i com els pot afectar.
Després d'aquestes analítiques gratuïtes, que es realitzen en la Clínica Veterinària Ordás amb cita prèvia, s'envien les mostres al laboratori Newbiothecnic per a determinar el genotip i, a través d'un sistema informatitzat, la informació obtinguda arriba al registre del departament de Protecció Ciutadana. En aqueix moment, la Policia Local es posa en contacte amb els propietaris dels cans per a avisar-los que ja poden passar per la reguarda per a arreplegar la xapa amb la qual l'animal haurà d’estar sempre plenament identificat durant els seus passejos.
L'edil delegada de Medi ambient, Teresa Iborra, insisteix que “aquestes mesures no tenen en absolut un afany recaptatori, sinó que s'han plantejat per a dissuadir de certes pràctiques que atempten contra la convivència, el respecte i la salubritat”.
Ajuntament d'Almussafes