Almussafes aprova la seua adhesió a la Xarxa Salut de la Generalitat Valenciana

Viernes, 4 de mayo de 2018 | e6d.es
• La iniciativa, que va rebre el suport unànime dels tres grups municipals, permetrà l'accés a subvencions i millorar la qualitat de vida de la població
._000462
Almussafes s'incorpora a la Xarxa Salut de la Generalitat Valenciana. El ple de la corporació municipal celebrat ahir dijous 3 de maig va aprovar per unanimitat la seua adhesió a aquest organisme nascut amb la finalitat d'impulsar a nivell local les accions incloses en el IV Pla de Salut de la Comunitat Valenciana 2016-2020 de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. La pertinença a la Xarxa Salut permetrà a la població accedir a subvencions, participar en jornades, seminaris i tallers orientats a l'intercanvi d'experiències de promoció de salut, divulgar les experiències en l'Observatori Valencià de Salut i millorar la salut i la qualitat de vida de la ciutadania. Per a aconseguir-ho, s'elaborarà un informe de diagnosi en el qual s'arreplegaran els principals problemes i necessitats per a posteriorment dissenyar i desenvolupar les accions necessàries per a poder solucionar-los. El regidor de Sanitat, Faustino Manzano, destaca que “es tracta d'una iniciativa molt beneficiosa per als veïns i veïnes d'Almussafes que ens ajudarà a seguir millorant la nostra qualitat de vida”.
El ple de la corporació municipal d'Almussafes va recolzar ahir dijous 3 de maig per unanimitat en sessió ordinària l'adhesió de l'Ajuntament de la localitat a la Xarxa Salut, que aglutina a les poblacions compromeses amb el desenvolupament i impuls de les accions incloses en el IV Pla de Salut de la Comunitat Valenciana 2016-2020 aprovat per la Generalitat Valenciana. Després de l'adhesió del consistori a la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables al març de 2016 i a l'Estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció en el Sistema Nacional de Salut al febrer de 2017, “Almussafes continua participant de quantes iniciatives sorgeixen per a seguir implementant accions orientades a promoure la salut entre els diferents col•lectius”, assegura el regidor de Sanitat de l'Ajuntament d'Almussafes, Faustino Manzano.
En aquest cas, la pertinença a la Xarxa Salut implica una sèrie d'actuacions en l'àmbit local que se centren, principalment, en l'anàlisi de la situació del municipi de forma participativa i incorporant els recursos locals que generen salut, accions formatives i de capacitació dels membres del grup impulsor del projecte i, finalment, el desenvolupament de projectes que comporten una millora de la situació general de les diferents edats i entorns de vida de les persones en l'àmbit municipal. “Es tracta d'una iniciativa molt beneficiosa per als veïns i veïnes d'Almussafes que ens ajudarà a seguir millorant la nostra qualitat de vida, doncs ens donarà eines molt útils per a analitzar la situació i estudiar propostes de millora que redunden en unes majors quotes de salut”, destaca Manzano.
La directora del departament de Benestar Social de l'Ajuntament i coordinadora també d'aquesta adhesió, Laura Acuña, considera que “els governs locals tenen una influència directa en la salut de la població” i malgrat que “algunes de les polítiques no són íntegrament de competència local, els seus serveis es desenvolupen en aquest àmbit, per la qual cosa la seua coordinació en el territori produeix sinergies molt efectives per a guanyar salut”.

Avantatges de pertànyer a la Xarxa Salut
En aquest sentit, la pertinença a la Xarxa Salut permetrà accedir a les subvencions que es convoquen des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública amb la finalitat de desenvolupar les diferents mesures, participar en jornades, seminaris i tallers orientats a l'intercanvi d'experiències de promoció de la salut entre els municipis valencians i divulgar les experiències i activitats a través de l'Observatori Valencià de Salut. Així mateix, tal com s'arreplega en l'informe d'Acuña, l'adhesió també permetrà obtenir resultats de millora de la salut i la qualitat de vida de la població i dels seus entorns i fomentar la participació, la convivència i la cohesió social del municipi.
Després de l'aprovació per part del ple de l'Ajuntament de la carta d'adhesió al IV Pla de Salut de la Comunitat Valenciana i de la designació de la persona coordinadora de les accions, s’estudiaran els principals problemes o necessitats de promoció de la salut per part de professionals i de la ciutadania per a posteriorment dissenyar, realitzar i avaluar una o diverses accions segons les prioritats establides en l'etapa anterior, a través de la mobilització dels recursos disponibles.

IV Pla de Salut 2016-2020
El IV Pla de Salut de la Comunitat Valenciana 2016-2020, titulat “Salut en totes les edats. Salut en totes les polítiques”, busca millorar el nivell de salut i reduir les desigualtats en la nostra societat amb actuacions concretes sorgides des de l'administració, però amb la col•laboració de la ciutadania.
El projecte s'articula entorn a diferents línies estratègiques, entre les quals destaquen la innovació i la reorientació del sistema sanitari i la seua orientació cap a la cronicitat; la reducció de les desigualtats en salut; i l'atenció de la salut en totes les etapes i en tots els entorns de la vida. A més, posa especial èmfasi a potenciar els recursos comunitaris que generen salut i té entre els seus valors i principis fonamentals l'equitat, la coordinació i la participació ciutadana.
Ajuntament d'Almussafes