Alberic celebra el Concurs de Farolets i la Nit del Meló en les Festes a Sant Llorenç

Lunes, 10 de agosto de 2015 | e6d.es
• Dilluns 10 d’agost 2015, a les 19:30 hores, Missa Solemne, en la Parròquia de Sant Llorenç Màrtir, i al finalitzar Processó


._000376
L’anit del 8 d’agost del 2015, com ja ve sent tradicional en les Festes a Sant Llorenç Màrtir, Patró d'Alberic, des de fa temps, dos costums que continuen vives en els alberiquenys, tenint com a element comú, el meló d'alger, la Nit del Meló, i el Concurs Infantil de Farolets, en la Plaça de la Constitució
Concurs de Farolets – Celebrat en “lo finet”
Lo dels Farolets o Fanalets, els xiquets i xiquetes en el pobles, es passejaven pel carrers  emulant als serens, enganxats a una canya que es portava al muscle o de la mà,  i cantaven,
“El seré i la serena s'anaven a pescar, i pescaven una anguila, com els peixos de la mar, ….”
Per a fer un bon farolet i poder-lo treballar bé, hi ha triar un meló d’alger, a poder ser negre,  d’una grandària segons l’edat del xiquet o xiqueta, que no estiga molt madur, mes be, tirant a verd, i escolteu com es fa, al pare, uelo o tio.
66 farolets, es presentaren, alguns d’ells obres d’art, amb motius molts diversos, i il•luminats la part interior, amb un ciri o vela, excepte u, que semblava a una mona de pasqua d’Alberic, sense una part important com es el ciri, que va rebre el reconeixement del jurat per el bon paregut, pero, no odia entrar en concurs.
El Jurat estava format per:
Toño Carratalà, alcalde d’Alberic, Nuria Salom Duato (regidora Festes),  Silvia Sanchez  Fullana i Ramsés Tortosa Alcover (Festers 2015), Francisco Esparza (Patxi) (secretari comarcal AVA), Alberto Pérez (funcionari ajuntament).

Premiats
1er Premi, Paula Rubio Escrivà – 46 punts
2on Premi, Melina Garcia – 22 punts
3er Premi, Adriana Arias Delgado i Daniel Navarro Olmos – 17 punts
Tots ells van rebre un Diploma, i un val-regal, canviable en una papereria local.

500 kgs de meló d’alger, es repartiren en la Nit del Meló, en Alberic
La costum de menjar meló d’alger a la porta de casa, amb la família, veïns i amics, estava molt arraigades en les poblacions de La Ribera, on la majoria d’habitants eren mes llauradors o treballadors del camp, i quan venia la collita en estiu d’este apreciat fruit, refrescava la nit, després de sopar, i donava pas a una xerradeta fins la matinada, al temps que sufocava el calor reinant.
Eradicar aquestes tradicions, seria com esborrar de la història part d'ella, caldria potenciar-les, no sols estes, sinó altres .
Eren uns temps difícils, però hi havia mes solidaritat que ara entre veïns, i on podies deixar-te la porta oberta.
Alberic, és una de les poques poblacions que contínua celebrant esta tradició, per les seues Festes Patronals, encara que es podria millorar tant en el concurs de farolets, como en el sopar que es fà a la plaça.
Després de fer el Concurs de Farolets, on no sols gaudeixen els menuts de casa, sinó també la resta de la família, a partir de les 10 de la nit, al voltant de 300 persones, soparen en taules preparades per l’ajuntament, i la majoria d’ells havien optat per adquirir el tiquet al preu de 3€.
Passades les 11 de la nit, 1 galera amb 2 gàbies de meló d’alger rallat, amb uns 1000 kgs. donats per l’ajuntament, tirat per dos cavalls propietats de Vicent Escribá-Raúl, i Lluis Guillem “pansa”, feren l’entra a la plaça, fins arribar a les portes de l’ajuntament, on estaven muntades les taules, per a fer tallades de meló, i fer-los entrega a totes les persones, que s’acostaren.
El primer meló va ser tallat conjuntament, per Toño Carratalà i Nuria Salom.
Els melons sobrants, al voltant de 500 kgs, es deixaren en Pepita La Gel, per a ser entregats a la Residencia La Milagrosa, segons van comunicar per megafonia.
Es trobaven presents els regidors de l’ajuntament d’Alberic, Josep Puig i Bernat Hervás (equip de govern), Carmen Cervelló i Miquel Pallarés (IxA UPV), Francesc Xavier Martínez i Demelsa Part (Compromis).

Assistents rellevants de Compromis
Recolzant i acompanyant als dos regidors de Compromis en l’ajunta ment d’Alberic, Francesc Xavier, Demelsa, i simpatitzants, compartint taula, amb ells estaven:
Maria Jose Ortega Requena, alcaldessa de Carlet; Salvador Montañana  Sanz, alcalde de Guadassuar; Paco Sanz Sanz (1er tinent alcalde), i Pascual Ortega regidor d’agricultura),  de L’Alcudia).
Vicent Escribá “pantaló”, va fer de spiker tant en el Concurs dels Farolets, com en el repartiment del sopar i meló, així com es va comptar amb la col•laboració dels voluntaris de Protecció Civil, i de la seguretat es va encarregar la Policia Local, així com l’ajuntament havia disposat d’una ambulància, per a possibles contratemps.
Dilluns 10 d’agost 2015, a les 19,30 h, Missa Solemne, en la Parròquia de Sant Llorenç Màrtir, i al finalitzar, Processó.
Eduardo Sala. Text i fotos