| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 20/01/2018

POBLACIONS » Alberic » Articulistes » Eduardo Sala » Història, Patrimoni, Costumisme i Passat » Literatura

Alberic acull la presentació del llibre 'El transgresor de los tiempos', de Josep Sanchis Meseguer

La trama gira entorn dels moros que vivien al poble d’Alberic


._000517
El divendres 19 de gener del 2018, el Saló de Plens de l’Ajuntament d’Alberic va ser  l’escenari elegit per la presentació del segon llibre de Josep Sanchis Meseguer, anomenat “El transgresor de los tiempos”, continuació del llibre del mateix autor, que va ser presentat fa dos anys, anomenat “La llamada del Destino”.
Tonyo Carratalà, alcalde d’Alberic, va començar l’acte dient que s’havia llegit el primer llibre i el recomanava, ja que la trama gira entorn dels moros que vivien al poble d’Alberic, i el 25 de setembre de 1609, es va iniciar la seua expulsió pel Rei Felip III.
Jesús abans de fer la presentació ha recordat que aquest acte s'haguera d'haver celebrat el passat 29 de desembre del 2017, i per motius dolosos familiars, es va suspendre. Posteriorment va fer una defensa del llibre físic, com a un element insubstituïble de moment, i molt important de transmissió d’informació, com és el llibre, i a més, barat, pràctic per a llegir, personal i fàcil de portar.
Sobre el llibre ens va dir, que el centre de la història que narra està trilogia que pareix ser tractava de fer l’escriptor, i que gira entorn de dos personatges anomenats Ferran i Dunia, té el punt d’atenció, entorn de la història d’Alberic, que està narrant l’escriptor, i al mateix temps forma part del present, i transgredeix el temps en passar per etapes diferents de la seua història.
Jesús Huguet, després de fer una descripció, socioeconòmica-religiosa dels que fa 400 anys vivien en Alberic, abans de ser expulsats quasi tots, ens diu, que “la lectura del llibre es pot fer independentment dels temps”.
Josep Sanchis, ens recorda, com trobaren les terres els moros quan arribaren d’Alberic, amb molts canyars, zones pantanoses i molles, i com les van deixar abans de ser expulsats, en Alberic i la Comarca de la Ribera Alta, fent una transformació de terres hostils per als cultius, amb unes altres més agraïdes i amb la implantació del sistema de regadiu que encara perdura.
“L’abans significatiu dels àrabs sobre els cristians d’aquella època, tant en medicina i en l’art. Però a més, la sorpresa en descobrir al seu avantpassat mes antic, i trobar a la dona de la seua vida. Entre l’Alberic del segle XVII i el del segle XX s’obrí una amplia manera per a reviscolar l’amor entre Ferrán i Dunia, per damunt de guerres, epidèmies i catàstrofes.”, va continuar dient Josep Sanchís.
"Els avanços significatius dels àrabs sobre els cristians d’aquella època, tant en medicina i en l’art, però a més, la sorpresa en descobrir al seu avantpassat més antic, i trobar a la dona de la seua vida i entre l’Alberic del segle XVII i el del segle XX s’obrí una àmplia manera per a reviscolar l’amor entre Ferran i Dunia, per damunt de guerres, epidèmies i catàstrofes.” Ens va desvelar sobre el llibre, Josep Sanchis.
El que en un principi pareixia ser una trilogia, després de la informació trobada i el joc que podia donar jugar amb la transgressió del temps, es podria anomenar la Saga de Ferran i Dunia, avançant pel pas del temps, amb tots els canvis que s’anaven donant, ens comentava Josep, així com que la intenció d’aquesta novel•la-narrativa, és la de tractar donar a conèixer des de la perspectiva mora, el que va suposar per aquella gent, que es va vorer obligada a deixar les seues cases, camps i forma de vida, en ser expulsats de mala manera, a expenses d’una dictadura moral i espiritual, exercida per l’església.
800 pàgines que té el llibre dóna molt per a profunditzar molt més sobre la vida i costums d’aquells temps i sobre els Senyors feudals, així com de l’arribada de 50 famílies catalanes, per omplir el buit que deixaren els expulsats. Anècdotes de la vida eclesial i papal d’aquells temps, així com de la mà de Dunia, coneixeran el paper que tenia la dona en aquell temps i altres passatges de temps que estigueren s’omet els alberiquenys als anomenats “Senyores”, el que visqueren, i que figuren en el llibre, faran més interessant la seua lectura.
El tercer llibre ja s’està perfilant perquè puga donar-se a conèixer cap a la tardor d’enguany o possiblement abans, i de no canviar, portarà de nom, "El Mensaje".
Familiars, amics, així com el regidor de Cultura, Josep Puig i la regidora Xaro Lazaro, es trobaven presents.
Eduardo Sala, text i fotos

 

._000436


._000518
 
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.