| Edición diaria núm: | Año: 10 | Noticias: | Fotografías: | Comentarios de usuarios:

Sábado, 12 de marzo de 2016

POBLACIONES » Guadassuar » Aclariments sobre la posició política del Consorci de Residus Ribera i Valldigna davant de la sentència del TSJ
» Medio Ambiente y Naturaleza » Política

Aclariments sobre la posició política del Consorci de Residus Ribera i Valldigna davant de la sentència del TSJ

"Entre tots, podrem oferir solucions reals a un problema com tan important per al nostre dia a dia com la gestió dels residus"


La Sentència 149/2016 del TSJ de la CV dóna la raó a l'Ajuntament de l'Alcúdia en el seu recurs contra l’acord de data 3 de febrer de 2012 de la Junta de Govern del Consorci de Residus Ribera-Valldigna de modificació del contracte de concessió d'obra pública del projecte de gestió. En cap moment la Sentència, ni tan sols l'Ajuntament de l'Alcúdia, fan referència a la idoneïtat o no de les instal·lacions, de les ubicacions previstes, ni entra a valorar cap aspecte mediambiental ni les seves possibles incidències sobre el territori. Es una Sentència contra un mer ACTE ADMINISTRATIU: l'aprovació d'una modificació del Contracte, en definitiva, no versa sobre afers mediambientals i/o urbanístics.
 
Aclariments sobre la posició política del consorci davant de la sentència
Com a President del Consorci Ribera i Valldigna, i a més Alcalde de Guadassuar, el municipi que alberga gran part de les instal·lacions de gestió de residus, vull mantenir el següent:
1. El màxim respecte a la decisió judicial contra un Acord pres per l'anterior Junta de Govern en 2012, amb els vots majoritaris del PP, que no va ser consensuat amb els diferents grups polítics de la Ribera i la Valldigna, tot i afectar un assumpte fonamental per a la vida diària dels nostres veïns com és la gestió dels residus urbans.
2. La meua ferma disposició com a President, com he manifestat des del primer dia de presa de possessió d'aquesta responsabilitat, per consensuar amb tots els alcaldes del Consorci els aspectes fonamentals de la gestió de residus dels nostres veïns, amb transparència i amb eficàcia, independentment de una resolució judicial.
3. Posar tots els mitjans tècnics de què disposa el Consorci per estudiar, entre tots, les afeccions econòmiques i de gestió efectiva dels nostres residus, que pot tindre aquesta Sentència sobre els nostres propis ciutadans, ja que part de les infraestructures de gestió de residus a les que es referia l'acord (la Planta de Voluminosos, el centre de Classificació de Residus i l'Ecoparc Mòbil) ja estan en funcionament, en procés de construcció, o pràcticament acabades, i comptaven amb el vist i plau majoritari dels alcaldes del Consorci.
4. Vull recordar, i no és un assumpte menor en aquests moments, que l'anomenada Instal·lació 1 que acaba d'obtenir la Declaració d’Impacte Ambiental  de la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana, ja compleix escrupolosament totes les mesures ambientals necessàries per al seu funcionament. Això demostra el fet que la Sentència del TSJ es refereix només a un tràmit administratiu, i mai a la idoneïtat de les nostres instal·lacions per donar servei als nostres veïns respectant el medi ambient.
5. En aquest sentit, com a President del Consorci, vull demanar la màxima col·laboració de la Generalitat Valenciana i la Diputació de València, dues entitats representades com a part integrant del nostre Consorci, perquè remem, tots junts, per oferir el millor servei possible de gestió dels residus urbans als nostres veïns al menor cost possible.
Fer menció, que altres Consorcis de la Comunitat Valenciana han adaptat els seus plans inicials de gestió de residus als nous temps, i han adoptat, com el nostre, el servei nou d'Ecomòbil enfront dels excessius Ecoparcs fixos, modificant també els seus plans inicials de gestió.
6. Cal destacar especialment respecte a la ubicació de l'abocador que tots els alcaldes de la Ribera i la Valldigna, i així estem obligats per la Llei de Residus de la Comunitat Valenciana, sabem que és necessari construir un abocador en terrenys del nostre Consorci. És insostenible, mediambiental i econòmicament, haver de traslladar els nostres rebutjos, totes les nits de l'any, a molts quilòmetres d'on es produeixen, ocasionant una despesa als nostres ciutadans de 2,5 milions d'euros anuals, a més de la quantitat de CO2 que aquest transport repercuteix en el nostre medi ambient.
Com a president, hem plantejat públicament al Consorci que la ubicació, i les característiques d'aquest abocador necessari, anaven a ser re estudiades, tècnica i econòmicament, amb transparència i independència, per buscar, entre tots, la millor ubicació al menor cost possible. Hem aportat idees, com la construcció de diverses instal·lacions de menor grandària, i sempre hem posat per davant de qualsevol decisió tres elements: el consens polític, la millor capacitat tècnica i menys costosa per al medi ambient, i la menor repercussió econòmica per als nostres ciutadans .
Pel que la Sentència afecta a l'abocador, única instal·lació de les que es refereix la construcció de la qual no ha estat iniciada, els plans d'aquesta Presidència segueixen sent els mateixos que els ja manifestats des del primer dia: la millor solució, consensuada i estudiada, al menor cost.
7. De la mateixa manera, com a President del Consorci, m'agradaria demanar la col·laboració als mitjans de comunicació que traslladen la necessària informació als ciutadans. Aquesta col·laboració, que sempre ha de tenir dues parts, estarà basada per la meua amb la total transparència. Per això adjunte la Sentència del TSJ perquè l'estudien, la valoren, i l'expliquen tal com és.
No sembla molt fidel a la realitat unir a la informació d'aquesta Sentència, informacions diverses sobre una Planta de Residus Sanitaris privada (sobre la qual ja ens hem manifestat en contra, com a representants de Guadassuar), ni tan sols una afecció dolenta de les instal·lacions del Consorci sobre el medi ambient (quan la pròpia Conselleria de Medi Ambient acaba d'aprovar l'autorització ambiental de les instal·lacions).
La Sentència del TSJ afecta únicament a un tràmit administratiu. No parla de repercussions sobre el medi ambient.
Posem cada cosa al seu lloc, i estudiem, entre tots, d'una banda, com afecta aquesta Sentència a les butxaques dels nostres ciutadans i al Servei de gestió de residus exemplar que donem als nostres veïns, i per una altra, com ja ens hem compromés des del primer dia, a buscar una solució consensuada, política, tècnica i econòmica, a la ubicació i forma de l'abocador. Només d'aquesta manera, entre tots, podrem oferir solucions reals a un problema com tan important per al nostre dia a dia com la gestió dels residus.
Salvador Montañana
President del Consorci Ribera i Valldigna
El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.
  • 0Comentario
    Imprimir Enviar a un amigo
  • Compartir

Noticias similares

AÑADIR UN COMENTARIO

* Escribe en cifra el resultado de la suma en el campo.

* Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

* La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

* El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador. * Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto,    ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de    apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos. * EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario, ni se hace responsable de las opiniones    vertidas. * Se recomienda no abusar de las mayúsculas ni de abreviaturas. * Los comentarios tienen que guardar relación con el tema del que trata la noticia. * No se admiten comentarios de carácter publicitario.